SPORT EN BEWEGEN ook voor:
* Wegen en meten
* Fitness onder begeleiding

Joost in Japan

Halverwege April stond de grote reis op het programma. Twee weken trainen en proeven aan het Japanse Judo. Samen met mijn studiegenoten van de opleiding tot judoleraar gingen we op maandag middag het vliegtuig in omweg naar Tokio. Na 11 uurtjes vliegen waren we zonder vertraging op het vliegveld Nairita. Hier stond de bus van de Daito Bunka Universiteit op ons te wachten om ons naar onze eerste slaapplaats te brengen, De Daito Bunka University.

Onze eerste slaapplaats was dus op de universiteit. Op de universiteit kon je heel veel sporten doen. Ik heb er volleybal, tennis, voetbal, atletiek en kempo gezien. En natuurlijk judo. In de eerste weken hebben we ook daar op de universiteit gejudood met de studenten die judo in hun vakkenpakket hebben. Dat wil zeggen dat ze daar dus iedere dag na school 2 uur trainen. Ook op zaterdag en zondag.
Deze jongens en meiden konden aardig judoën. Maar met wat kunst en vliegwerk heb ik me toch aardig staande kunnen houden al zeg ik het zelf. En zo af en toe kon ik zelfs de japanners verassen met mijn lage schouderworp op 2 knieën. Ze konden zich niet voorstellen dat zo`n grote man zo snel en klein kon worden.

Tussen de trainingen door hebben we ook geprobeerd nog wat van het land te zien. Dit was best zwaar. Twee keer per dag trainen en dan ook nog even door de stad heen naar tempels of andere bezienswaardigheden. Ze hebben we tempels bezocht, zijn we op de vismarkt geweest, naar Elektrocity geweest in Tokyo en zijn we bij de allereerste dojo van Japan geweest. Dit is een heel klein tempeltje tussen alle nieuwe grote gebouwen die de laatste jaren zijn gebouwd in Tokyo.

In de tweede week hebben we in de Kodokan geslapen. Dit is de heilige grond als het om judo gaat in Japan. Aan de buitenkant lijkt het gewoon een flatgebouw, maar eenmaal binnen adem je alleen maar judo.
Dit 9 verdiepingen hoge gebouw heeft ook niet 1 dojo, maar heeft als ik het goed heb geteld wel 7 Dojo`s. waarvan de grootste een oppervlakte heeft van wel 1000 m2.

Ook hier hebben we iedere dag wel een keer op de mat gestaan. Hier mag iedereen komen judoën die lid is van de Kodokan. Zo`n lidmaatschap koop je 1 keer in je leven en dan mag je daar altijd komen trainen. Het gaat daar net zoals hier op de ijsbaan, als je wil judoën, dan pak je iemand vast en dan ga je judoën en wil je even rusten dan ga je aan de zijkant van de mat op je knieën zitten. Zo heb je steeds weer een andere judoka in je handen en sta je soms wel een randori te maken van een kwartier.

Om de reis af te sluiten zijn we naar het All Japan Tournamen geweest. Dit werd gehouden in de hal waar onze Anton Geesink in 1964 Olympisch kampioen is geworden. Aan dit toernooi doen de beste japanners mee in een open categorie. Dus dik, dun, groot en klein konden zich allemaal plaatsen voor dit toernooi en tijdens deze eindronde werd bepaald wie de beste van Japan is.
Dus alle toppers van Japan daar een voor een op de mat. Super om mee te maken en supermooie punten gezien.

En toen weer snel terug naar Nederland!!

Kijk in het foto-album voor meer foto`s.

< terug naar nieuwsoverzicht